Υπηρεσίες

19 Μαρτίου, 2024

Πάσχα σε νησί: 5 μοναδικοί προορισμοί

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίοδος γεμάτη έθιμα, παραδόσεις και φυσικά την ομορφιά της Άνοιξης! Αν σκέφτεστε να περάσετε το Πάσχα σε κάποιο νησί, σας προτείνουμε 5 μοναδικούς προορισμούς που θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Κέρκυρα, Σύρος, Ύδρα, Πάτμος ή Πάρος; Όποιο κι αν επιλέξετε, ετοιμαστείτε για ιδιαίτερες παραδόσεις, τοπικούς εορτασμούς και υπέροχη φιλοξενία!

Πάσχα στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα φημίζεται για τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα! Με έντονες ενετικές επιρροές, το νησί προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ορθόδοξων και καθολικών παραδόσεων. Τους ήχους της Μεγάλης Παρασκευής δεν τους επιμελείται άλλος από τις περίφημες φιλαρμονικές του νησιού, και το αποκορύφωμα έρχεται το Μεγάλο Σάββατο στην Πλατεία Σπιανάδα, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για τους Μπότηδες, ένα έθιμο όπου οι κάτοικοι πετούν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια τους, ξορκίζοντας το «κακό».

Πάσχα στη Σύρο

Η Σύρος, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προσφέρει μια πιο κοσμοπολίτικη εμπειρία. Στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου, θα συναντήσετε εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και έντονη νυχτερινή ζωή. Την περίοδο του Πάσχα, οι εκκλησίες της Σύρου – ορθόδοξες και καθολικές – ζωντανεύουν με κατανυκτικές λειτουργίες και εντυπωσιακά στολισμένους επιταφίους.

Πάσχα στην Ύδρα

Η Ύδρα, γνωστή για την αρχοντιά της, είναι μια πιο ήσυχη αλλά εξίσου γοητευτική επιλογή για το Πάσχα. Χωρίς αυτοκίνητα, η Ύδρα διατηρεί την παραδοσιακή της ατμόσφαιρα και είναι ιδανική για χαλάρωση! Τη Μεγάλη Παρασκευή, μη χάσετε την περιφορά του επιταφίου στα Καμίνια, με τον επιτάφιο να μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Το Μεγάλο Σάββατο, τα στενά σοκάκια του νησιού γεμίζουν με κόσμο που γιορτάζει την Ανάσταση με πυροτεχνήματα.

Πάσχα στην Πάτμο

Η Πάτμος, γνωστή και ως το Νησί της Αποκάλυψης, είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός για το Πάσχα. Με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, στο νησί δεσπόζει η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου τελούνται οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή είναι μια συγκινητική εμπειρία, με τους μοναχούς να ψέλνουν και πλήθος κόσμου να ακολουθεί.

Πάσχα στην Πάρο

Η Πάρος, διάσημη για τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά της χωριά, προσφέρει μια ακόμα ιδιαίτερη εμπειρία τις μέρες του Πάσχα. Στην Παροικιά, οι εκκλησίες στολίζονται εντυπωσιακά, ενώ η περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή είναι γεμάτες κατάνυξη. Επίσης, μη χάσετε τη μοναδική αναβίωση των Παθών στη Μάρπησσα!

Tips:

  • Κλείστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και τη διαμονή σας αρκετά νωρίτερα, καθώς τα νησιά γεμίζουν από επισκέπτες
  • Δοκιμάστε τις παραδοσιακές πεντανόστιμες συνταγές κάθε νησιού
  • Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, απολαύστε την ομορφιά της άνοιξης και τη ζεστή φιλοξενία κάθε τόπου.