Υπηρεσίες

9 Νοεμβρίου, 2020

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ταξίδια εν μέσω COVID-19

Από τις αρχές του 2020, όλος ο πλανήτης έχει κλονιστεί από την επέλαση του κορονοϊού (COVID-19) και τις τραγικές του επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, τη ζωή μας συνολικά.

Σε μία προσπάθεια περιορισμού και επιβράδυνσης του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως επέβαλαν άμεσα μαζικά και επιμέρους lockdowns καθώς και αναστολή μεγάλου μέρους της δραστηριότητας πολλών κλάδων, ανάμεσά τους ασφαλώς και ο ταξιδιωτικός, είτε μιλάμε για τουρισμό είτε για επαγγελματικά ταξίδια.

Σε μία προσπάθεια περιορισμού και επιβράδυνσης του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως επέβαλαν άμεσα μαζικά και επιμέρους lockdowns καθώς και αναστολή μεγάλου μέρους της δραστηριότητας πολλών κλάδων, ανάμεσά τους ασφαλώς και ο ταξιδιωτικός, είτε μιλάμε για τουρισμό είτε για επαγγελματικά ταξίδια.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ήταν γεγονός και οι πολίτες όλου του κόσμου αναγκάστηκαν να βάλουν τα ταξιδιωτικά τους πλάνα στον «πάγο» εν αναμονή της εξέλιξης της πανδημίας. Μετά το καλοκαίρι, λοιπόν, και ενώ οι χώρες πλέον κάνουν τις προσπάθειές τους για να επιστρέψουν αργά αλλά σταθερά στην ομαλότητα, ταυτόχρονα έχει επιστρέψει και μία έντονη μαζική διάθεση για ταξίδια, μετά από τόσους μήνες φόβου και περιορισμού.

Και μπορεί αυτή η εξέλιξη να μας κάνει χαμογελάμε ξανά, ωστόσο ο COVID-19 είναι ακόμα εδώ και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Για αυτό και είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι και απόλυτα ασφαλείς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, παρακάτω ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζετε, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε εν μέσω πανδημίας.

Εξετάστε όλους τους παράγοντες κινδύνου

Πριν προγραμματίσετε κάποιο ταξίδι, θα χρειαστεί να συνυπολογίσετε όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για εσάς και για όσους ταξιδεύουν μαζί σας. Εμπίπτετε εσείς οι ίδιοι ή κάποιος γνωστός συνταξιδιώτης σας στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (που σημαίνει ότι είστε ηλικιωμένος, έχετε υποκείμενα νοσήματα κ.τ.λ); Έχετε πληροφορίες ότι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα εκεί όπου σκοπεύετε να μεταβείτε; Πώς είναι οργανωμένο το τοπικό σύστημα υγείας στον προορισμό σας, όσον αφορά στον κορονοϊό;

Τοπικοί ταξιδιωτικοί κανόνες και κανονισμοί

Κάθε χώρα ή περιοχή έχει τους δικούς νόμους, κανόνες και κανονισμούς που αφορούν στα ταξίδια, πολλοί εκ των οποίων δημιουργήθηκαν ειδικά ως απάντηση στην πανδημία. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να ισχύουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ενώ αρκετές επιβάλλουν ατομική καραντίνα 14 ημερών πριν και / ή μετά το ταξίδι. Ως εκ τούτου, πριν κάνετε οποιαδήποτε κράτηση εισιτηρίων, νευραλγικής σημασίας είναι να ενημερωθείτε πρώτα για τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς, όχι μόνο της δικής σας χώρας προέλευσης αλλά και του προορισμού όπου πρόκειται να ταξιδέψετε.

Ασφάλεια στη μεταφορά σας

Με ποιο μέσο έχετε αποφασίσει να ταξιδέψετε; Εν μέσω πανδημίας, το επίπεδο ασφάλειας του μεταφορικού μέσου είναι κρίσιμης σημασίας. Για παράδειγμα, αν ταξιδέψετε με λεωφορείο ή τρένο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η απόσταση 3 μέτρων ασφαλείας από τους υπόλοιπους επιβάτες. Αν από την άλλη, σχεδιάζετε road trip, είναι δεδομένο ότι όσες περισσότερες στάσεις κάνετε, τόσο περισσότερο αυξάνετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από τον COVID-19.

Σε περίπτωση ταξιδιού με αεροπλάνο, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά αυστηροί με τα μέτρα προστασίας, καθώς σχεδόν πάντα υπάρχουν τεράστιες ουρές αναμονής μέσα στον χώρο του αεροδρομίου και επίσης και οι πολλές ώρες μέσα στον περιορισμένο και μη-φυσικά αεριζόμενο χώρο του αεροσκάφους δεν ενδείκνυνται τη συγκεκριμένη περίοδο. Εάν ωστόσο για οποιονδήποτε λόγο είναι απαραίτητο να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, προτιμήστε αν είναι εφικτό τις μη οικονομικές θέσεις, καθώς τα καθίσματα business class διευκολύνουν περισσότερο το social distancing.

Υγεία και ασφάλεια πάνω απ’ όλα

Εάν έχετε τσεκάρει όλα τα παραπάνω και αποφασίσετε ότι είστε ακόμα έτοιμοι να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια πανδημίας, η προστασία η δική σας αλλά και εκείνων που θα ταξιδεύουν μαζί σας, θα πρέπει βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας βεβαιωθείτε ότι έχετε συσκευάσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου, γάντια και αντισηπτικά και να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να μένετε τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από τους άλλους.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε επιφάνεια κοινής χρήσης ή να τα απολυμάνετε εάν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό.

Τέλος, σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος συνταξιδιώτης σας αισθάνεστε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μεταβείτε στο πιο κοντινή μονάδα υγείας για να σας φροντίσουν άμεσα.

Έχουν περάσει πολλοί μήνες από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας ο ιός που έχει μολύνει εκατομμύρια και σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο. Ενώ έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό περιορισμός της εξάπλωσής του, χάρη στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη.

Για αυτό και όσοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι καλό να λάβουν υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες για να κρατήσουν -όσο είναι δυνατόν- τους ίδιους και όσους ταξιδεύουν μαζί τους, ασφαλείς!