Υπηρεσίες

19 Δεκεμβρίου, 2023

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – 7 ιδιαίτερα έθιμα από όλο τον κόσμο!

Μια ανάσα από τις φετινές γιορτές, ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε τα 7 πιο ιδιαίτερα ήθη και έθιμα απ’ όλο τον κόσμο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Από τα Yule Lads της Ισλανδίας μέχρι τα καλοκαιρινά barbeque στις παραλίες της Νοτίου Αφρικής, κάθε χώρα δίνει το δικό της χρώμα στις γιορτές.

Ισλανδία

Ο μαγικός κόσμος των Yule Lads

Η εορταστική περίοδος στην Ισλανδία είναι γεμάτη μαγεία, χάρη στα άτακτα Yule Lads. Αυτοί οι 13 χαρακτήρες, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, επισκέπτονται τα σπίτια τις 13 νύχτες πριν τα Χριστούγεννα. Γνωστά για τα παιχνιδιάρικα καμώματά τους, τα Yule Lads αφήνουν μικρά δώρα στα παπούτσια των παιδιών ή… πατάτες εάν αυτά ήταν άτακτα!

Νότια Αφρική

Braais στην παραλία

Στη Νότια Αφρική, η περίοδος των Χριστουγέννων γιορτάζεται με αρκετά ζεστό καιρό. Οι οικογένειες, λοιπόν, συγκεντρώνονται στην παραλία για barbeque, που ονομάζονται braais. Ένα μοναδικό μείγμα παράδοσης και διασκέδασης που ορίζει και την εμπειρία των διακοπών στη Νότια Αφρική.

Ισπανία

Οι 12 ρώγες σταφυλιού

Στην Ισπανία, η αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει ένα νοστιμότατο τελετουργικό. Καθώς το ρολόι χτυπάει 12, οι Ισπανοί τρώνε 1 ρώγα σταφυλιού σε κάθε χτύπο, μία για κάθε μήνα του χρόνου, για να τους φέρει τύχη.

Νορβηγία

Οι κρυμμένες σκούπες

Η Νορβηγία προσθέτει μια πινελιά φολκλόρ στις παραδόσεις των Χριστουγέννων. Την Παραμονή, για να απομακρύνουν τις μάγισσες και τα άτακτα πνεύματα, κρύβουν τις σκούπες τους. Αυτή η παμπάλαια παράδοση προσθέτει μια αίσθηση μυστηρίου και σίγουρα μια δόση υπερφυσικού!

Γροιλανδία

Πρωτοχρονιάτικες βουτιές στα παγωμένα νερά

Η Γροιλανδία υποδέχεται αρκετά τολμηρά το νέο έτος. Πολλοί Γροιλανδοί κάνουν μια βουτιά στα παγωμένα νερά, που συμβολίζει το νέο ξεκίνημα, εξαγνίζοντας σώμα και πνεύμα.  

Σκωτία

Ποδαρικό για καλή τύχη

Με τη Σκωτία μοιραζόμαστε το έθιμο του ποδαρικού. Όπως εμείς, έτσι κι εκείνοι πιστεύουν ότι ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού με την αλλαγή του χρόνου θα φέρει την καλή του τύχη στο σπίτι.

Κίνα

Ο Γέρος της Ευτυχίας

Κάποιες περιοχές στην Κίνα, γιορτάζουν το νέο έτος κατασκευάζοντας ένα ομοίωμα γνωστό και ως «ο Γέρος της Ευτυχίας». Αυτή η φιγούρα εμφανίζεται για να φέρει τύχη στον χρόνο που έρχεται.

 

Καθώς ταξιδεύουμε από ήπειρο σε ήπειρο, ανακαλύπτουμε ότι η περίοδος των γιορτών είναι μια συλλογή από έθιμα, το καθένα με έναν ξεχωριστό συμβολισμό που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία και τον πλούτο του κοινού γιορτινού πνεύματος.